Автор: Владислав Апостолов, БНР Следвайте Гласове в ТелеграмОще преди десетилетия автори като

...
Автор: Владислав Апостолов, БНР Следвайте Гласове в ТелеграмОще преди десетилетия автори като
Коментари Харесай

Цензурата в ЕС – първо доброволна, после задължителна

Автор: Владислав Апостолов, БНР Следвайте " Гласове " в Телеграм

Още преди десетилетия създатели като Джеймс Бърнам са предупреждавали за тираничната природа на бюрократичните системи, за опасността, която консолидираната мениджърска и експертариатна фауна занапред ще съставлява за суверенитета и автономията на хора и общества.

Днес в Западния свят речта е ритуално и действително контролирана от идеологически центрове и кабинети на безлични фигури без възприятие за комизъм, само че и за мярка.

Бруталната бюрократична машина на Европейския съюз се отнася към сериозното мислене и свободното изложение по този начин, както безсърдечен джебчия към джоба на нищо неподозираща жертва – всичко се взима.

Последната форма, която приема дългогодишният поход към хармонизирано стерилизиране на мисленето и говоренето в Европа е война с „ Туитър “ на Илон Мъск. Мега милиардерът все още съставлява изключително съществено стеснение за комисарската команда на бюрократичната свръх организация. „ Предприемачът от Претория “ наподобява толкоз обича свободното слово, че даде 44 милиарда $, с цел да купи една от огромните обществени мрежи и да се опита за многообразие да я трансформира в надпартийно пространство и за други гледни точки. Или най-малко малко да противодейства на преобладаващия, кондензиран с дълбоки неистини, роман на множеството корпоративни медии, държавни управления и структури за синтезиране на публичен консенсус.

И по тази причина в този момент Европейски Съюз стяга въжето върху свободата и заплашва даже да блокира „ Туитър “, откакто компанията на Мъск се отдръпна от по този начин наречения Кодекс за битка с дезинформацията на Съюза. Тук, несъмнено, приказваме за зле затулен бюрократичен опит за още повече идеологическа цензура.

„ Туитър “ се включва в доброволното съглашение през 2018-а, само че тогава тази платформа е съвсем партиен орган на Демократическата партия в Съединени американски щати и постоянно синхронизира заглушаването на разнообразни гледни точки с трибуквените репресивни организации на най-могъщата страна. После Мъск купи „ Туитър “ и стартира огромно пречистване, което продължава и до през днешния ден. Само преди дни той разкара основен шеф след безобразната цензура на „ Туитър “ върху документалния филм на Мат Уолш „ Какво е жена “.

Но да се върнем към това непринудено съглашение в Европейски Съюз. При бюрократичните режими доброволните неща са като сиренцето в клопката за мишки. Няма нищо непринудено, а сиренцето несъмнено не е гратис. Още това лято статутът на кодекса се трансформира, към него е прибавен неотдавна признат закон на Европейски Съюз и по този начин доброволните неща стават наложителни.

Така по закон, „ Туитър “ ще би трябвало да се бори с дезинформацията по разпоредбите на Европейски Съюз. С други думи това значи вземане предвид с все по-безумните идеологически наставления на бюрокрацията и допускане на искрено дискредитирани „ факт-чекъри “ в платформата. Безликата цензура ще има пъстра палитра от права за корист и операция.

Самият Мъск несъмнено не е зложелател на всички регулации. Той с отвращение заяви по какъв начин предходното управление не е сторило нищо за противопоставяне на мрежите за педофилско наличие и детска порнография. В момента се разгаря педофилски скандал в други огромни платформи. Първата работа на Мъск беше да удари по това наличие с „ риск “ по този начин да забрани и профилите на голям брой прогресивни деятели.

Но очевидно Европейски Съюз има поради други регулации. Бюрократичната машина наподобява не вижда подобен проблем с педофилското наличие, втрещило Мъск след поемането на „ Туитър “ по времето, в което платформата прецизно е спазвала кодекса на Съюза.

Това е по този начин тъй като политизираните паразити на високи постове въобще не се интересуват от същинските проблеми на онлайн средата, а такива има доста. Не, те са подготвени да търпят, а от време на време и да предизвикват, всевъзможни тревожни трансгресии, а в това време да преследват с цялата си институционална власт и тежест изцяло законни рецензии на своя режим. Критики към патологичните фиксации по полови и расови идентичности, към истерична климатична апокалиптика, към дехуманизирането на „ неправилните “ жители, към смазването на другите гледни точки и дела.

Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова сподели, че „ в случай че „ Туитър “ желае да прави пари на европейския пазар, ще би трябвало да се преценява с новия закон “. „ Много чиновници на „ Туитър “ са колаборирали с нас... тъжно е “, добави още едно от лицата на европейската администрация. Други началници в институцията непосредствено оповестиха, че отводът на Мъск да синхронизира „ Туитър “ с новите условия за битка с дезинформацията ще докара до санкции и блокиране на уеб страницата в границите на Съюза.

Разбира се, Европейски Съюз към този момент блокира ужасно доста неуместна, пардон „ неправилна “, информация от разнообразни медийни източници. А „ Туитър “ остана последната, в действителност международна платформа, допускаща рецензия на режима, даже в среда на вътрешни саботажи. Премахнатият от корпоративните медии водещ Тъкър Карлсън пусна първото си малко предаване в „ Туитър “ тази седмица и към този момент има над 100 милиона гледания. Това са 100 милиона гледания допълнително от това, което бюрократите биха желали. Очаквайте ескалация. Колкото по-малко легитимност има една властова институция измежду хората, толкоз повече регулации и кодекси за битка с дезинформацията ще се пръкват. Първо доброволни, а след това, знаем – наложителни.

Инфо: БНР
 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР